Financiering in de zorg

Welke zorg bestaat er nou en hoe wordt deze zorg gefinancierd? Op deze vraag wordt op deze pagina antwoord gegeven. De lijnen in de zorg worden stuk voor stuk besproken en vervolgens staat er ook bij hoe dit wordt gefinancierd.

 

Lijnen in de zorg en financiering.

nuldelijnszorg:

Wanneer er zorg wordt aangeboden zonder dat er een hulpvraag is, noemen we dat preventieve gezondheidszorg, of ook wel nuldelijnszorg.  GGD ’en verlenen vaak deze zorg maar bij de nuldelijnszorg moet er ook gedacht worden aan mantelzorgers, familie en/of vrijwilligers.

 

eerstelijnszorg: 

Zodra iemand echt een hulpvraag heeft wat niet door iemand uit de nuldelijnszorg kan worden verholpen kunnen mensen naar de eerstelijnszorg gaan.

Eerstelijnszorg is de zorg waarvan iedereen gebruik kan maken zonder verwijzing. Hieronder vallen:

    • zorg van huisartsen (en praktijkondersteuners)
    • zorg van tandartsen (en andere mondzorgverleners zoals mondhygiënisten, orthodontisten en tandprothetici)
    • fysiotherapie
    • apothekerszorg
    • thuisverpleging (geen verwijzing nodig, maar wel een indicatie)
    • maatschappelijk werk
    • psychologische zorg bij een consultatiebureau

 

Vooral de huisarts heeft een centrale rol als eerstelijnshulpverlener. De huisarts bepaalt welke zorg je nodig hebt en kan je zo nodig doorverwijzen naar een specialist. Dit bevordert de kwaliteit van de hulpverlening, maar werkt ook kostenbesparend. Tegenwoordig wil de overheid steeds meer zorg bij de eerstelijnshulpverleners neerleggen. Dit werkt sneller en is goedkoper.

De financiering in de eerstelijnszorg gaat op een aantal manieren. Zorg van de huisarts krijgt men volledig vergoedt en gaat ook niet van uw eigen risico af. Voor hulp van de fysiotherapeut moet je een aanvullende zorgverzekering afsluiten om de kosten vergoed te krijgen van je zorgverzekeraar. De fysiotherapeut kan deze kosten vervolgens declareren bij de zorgverzekeraar. Ook kan een cliënt er voor kiezen om zelf de rekening te betalen. In sommige gevallen kan dit vervolgens door de cliënt zelf gedeclareerd worden. Een fysiotherapeut is verplicht om zijn tarieven duidelijk op te hangen in de wachtruimte zodat mensen weten hoeveel een consult kost.

 

tweedelijnszorg:

De tweedelijnszorg is zorg van alle hulpverleners waarvoor je een verwijzing nodig hebt. Dit zijn bijvoorbeeld alle specialisten in het ziekenhuis of de kliniek. Maar ook revalidatie en psychische hulp vallen onder tweedelijnszorg. Ga je zonder verwijzing dan zijn de kosten voor jouzelf en krijg je ze niet vergoed vanuit de zorgverzekering. De meeste tweedelijnszorg wordt vergoed door de basisverzekering, maar gaat wel van je eigen risico af. In dit geval kunnen de zorgverleners dus ook de kosten declareren bij de zorgverzekeraar, tenzij de cliënt het zelf betaald.

 

derdelijnszorg:

Derdelijnszorg is sterk gespecialiseerde gezondheidszorg door zorgprofessionals. De derde lijn staat ook wel bekend als topklinische zorg. In veel gevallen is er sprake van intramurale zorg of klinische zorg: de derdelijnszorg vindt in dat geval binnen 4 muren plaats; bijvoorbeeld in academische medische centra, dat gebeurt veelal nadat zorg in de tweede lijn ontoereikend is gebleken. Indien de zorg op locatie plaatsvindt en er sprake is van opname en overnachting, spreekt men ook wel van residentiële zorg.

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb