Kwaliteitswaarborging

 Kwaliteitsborging in de fysiotherapiepraktijk

CENTRAAL KWALITEITSREGISTER FYSIOTHERAPIE (CKR)

In het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie zijn fysiotherapeuten opgenomen die voldoen aan de door het KNGF gestelde kwaliteitseisen. De eisen zijn vastgesteld door het Beleidsorgaan Centraal Kwaliteitsregister (BOCK). Voor registratie in het register van Algemeen Fysiotherapeut moet je voldoen aan onderstaande 6 punten:

 

1. In het bezit van het diploma fysiotherapie of een diploma voor verbijzonderd fysiotherapeut

 

2. Ingeschreven in het BIG-register

 

3. Deelname aan een klachtenregeling

Je neemt deel aan een klachtenregeling die voldoet aan de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector. Werk je als fysiotherapeut in loondienst, dan val je automatisch onder de klachtenregeling die is afgesloten door je werkgever.

 

4. Werken volgens de KNGF-richtlijnen

Je houdt tijdens je werk rekening met de vastgestelde KNGF-Richtlijnen.

 

5. Voldoen aan de werkeis

Voorafgaand aan je registratie dien je 2 jaar, gemiddeld 8 uur/week, als fysiotherapeut werkzaam te zijn geweest. Ben je korter dan 2 jaar geleden afgestudeerd als fysiotherapeut, dan geldt je stage

als werkeis.

 

6. Behalen van voldoende accreditatiepunten

Gedurende de registratieperiode van 5 jaar ben je verplicht om in totaal 120 studiepunten te behalen. Dit kan door het volgen van geaccrediteerde(Scholings)activiteiten. Voor het Vakinhoudelijk deel van het register moet je verplicht minimaal 50 accreditatiepunten behalen. Voor het Kwaliteitsdeel geldt geen minimum aantal te behalen accreditatiepunten. Op welke wijze je accreditatiepunten kan behalen en welke criteria worden gesteld aan deze (scholings)activiteiten zijn te lezen in het BOCK Beleidsdocument. Inschrijven in het CKR is in principe niet verplicht. Zorgverzekeraars stellen het wel als eis wanneer een zorgovereenkomst met hen wordt afgesloten en behandelingen worden gedeclareerd. De eis van inschrijving geldt voor zowel de praktijkeigenaar als de praktijkmedewerkers.

 

BIG

Het BIG-register is een taak die voortkomt uit de Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het BIG-register geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. De Wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) is bedoeld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de individuele gezondheidszorg te bevorderen en te bewaken en de patiënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. Daarom staan er in de wet bepalingen over zaken als titelbescherming, registratie, herregistratie, voorbehouden handelingen en tuchtrecht.